De Boerderij

Het hart van het Hof van Gunterstein is het biologisch melkveebedrijf met voornamelijk blaarkoppen op landgoed Gunterstein. De boerderij is een rijksmonument met 70 hectare klei/veengrond ligt op een steenworp afstand van de dorpskern van Breukelen. Op het melkveebedrijf bewerken we het land op biologische manier waarbij wij de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem zoveel mogelijk versterken. Daarbij begint alles bij het koesteren van de bodem, dit is de basis voor gezonde gewassen en dieren. Wij zijn een boerderij met de blik naar buiten, een bedrijf dat opereert, samen met en voor haar omgeving. Naast de melkveehouderij vinden wij het belangrijk om het landschap en de natuur in stand te houden en te bevorderen en willen wij graag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Zo werken wij graag samen met vrijwilligers & stagiaires en natuurwerkgroepen en komen wandelaars en ouders met kinderen bij ons op het erf voor een praatje en een kijkje in de stallen. Ook doen wij aan slootkantenbeheer, zijn er bloemenstroken voor de insecten en bijen aangelegd en is er een hoogstamboomgaard aangeplant met oude appel- en perenrassen. Voor ons is het elke dag weer een voorrecht om op deze mooie plek te werken en te genieten van het eeuwenoude landschap waar het tiert van klein en groot planten- en dierenleven wij laten u graag mee genieten. Het Hof van Gunterstein is een biologisch gecertificeerd bedrijf (SKAL) en heeft een EKO-keurmerk dat zie je in alles terug, of het nu gaat om het bewerken van het land, het poot en zaaigoed voor de tuin of het voer van de koeien.

Blaarkoppen

Op onze boerderij houden we voornamelijk Blaarkoppen, de Blaarkop is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Van oudsher komt de blaarkop voor in Groningen en de streek tussen Utrecht en Leiden en past als levend cultureel erfgoed mooi bij het landgoed. In het midden van de twintigste eeuw leek het erop dat de Blaarkop zou verdwijnen en was het aandeel van de Blaarkop binnen de Nederlandse veestapel nog maar één procent. De Blaarkop is een dubbeldoekoe ze leveren niet alleen lekkere melk maar ook heerlijk vlees. Op onze boerderij proberen wij de Blaarkop voor de toekomst te behouden Blaarkoppen zijn sterk, zachtaardig en kunnen met natuurlijk gras goed uit de voeten.

Kippenkar

De hennen op onze boerderij wonen in een mobiele kippenkar, ze lopen de hele dag buiten in een stuk weiland waar voorheen de koeien hebben gelopen. Onder bescherming van 2 hanen scharrelen de dames lekker rond, verdelen de koeienmest en doen zich tegoed aan groenvoer en insecten. Dat gaat zo door totdat net voor zonsondergang het luik van de kippenkar weer sluit. Overdag wandelen de kippen regelmatig de kippenkar binnen voor water, wat biologisch voer en het leggen van een ei. 's Avonds kunnen ze er lekker op stok. Om de paar dagen wordt de kippenkar verplaatst en krijgen de dames weer een nieuwe wei. De heerlijke eieren worden verkocht in onze hofwinkel.


Hofwinkel

In de hofwinkel kun je terecht voor ambachtelijke & biologische producten van de boerderij. We hebben vlees van onze Blaarkoppen, boerenkaas gemaakt door oma, romige kwark, desembrood en landgoedproducten. In het seizoen biologische groenten & bloemen uit de moestuin. De hofwinkel is open vr. & za. 10.00 -17.00 uur.

Pluktuin

In onze pluktuin kun je van half juli tot september je eigen boeket komen plukken. De bloemen in de tuin worden met veel zorg en liefde op biologische wijze geteeld. Er zitten ook veel wilde bloemensoorten bij, die doen het goed op de vaas maar zijn ook waardevol voor de vlinders, bijen en andere insecten in onze tuin.

Stagiaires / vrijwilligers

Wij zijn een erkend leerbedrijf en hebben ieder jaar een aantal stageplekken beschikbaar. Op onze boerderij is altijd wat te doen en zijn handen om te helpen altijd van harte welkom. Wil je als vrijwilliger lekker buiten werken op deze prachtige plek in een ongedwongen en gezellige sfeer? Meld je dan aan via Stagiaires/vrijwilligers worden bij Hof van Gunterstein.


Landgoed Gunterstein

Onze boerderij is onderdeel van het landgoed Gunterstein. Wanneer je vanuit het dorp via het witte bruggetje de Vecht overgaat, zie je Ridderhofstad Gunterstein voor je liggen. Het heeft in de loop der eeuwen geleden onder oorlogen en verwoestingen maar is tot driemaal toe herbouwd. Het huidige huis stamt uit 1680 en is waarschijnlijk een schepping van de Amsterdamse architect Adriaen Dortsman. Zijn opdrachtgeefster was de 48-jarige, tweevoudige weduwe Magdalena Poulle. Haar portret uit 1683 door David van der Plas siert het vlak boven de gemarmerde schouw in de Grote Zaal van het huis. Ze poseert op een stenen tuinbank gezeten in die quasi nonchalante houding van een gefortuneerd vertegenwoordigster van de Gouden Eeuw. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Hof van Gunterstein, de boerderij, de oogsttuin, nieuws en recepten, schrijf je in voor de nieuwsbrief.