De boerderij

Op onze biologische boerderij het Hof van Gunterstein boeren wij zoals een boerderij zou moeten zijn. Kleinschalig, goed voor de dieren, gemoedelijk en open, een plek waar je tot rust kan komen in de mooie natuur. De boerderij is een plek waar pure eerlijke producten worden gemaakt, waarbij wij de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem zoveel mogelijk versterken.

Wil je meer weten over onze activiteiten op de biologische boerderij:

  • Blaarkopkoeien, onze zeldzame koeien die al sinds de 14 eeuw in Nederland te vinden zijn.
  • Rauwe Melk, daarvoor kun je dagelijks bij ons terecht
  • De kippenkar, waar de kippen dagelijks lekker buiten scharrelen.
  • De Biodiversiteit op de boerderij, waar je niet genoeg van kan hebben.
  • Het boeken van een Rondleiding, om met eigen ogen te zien hoe wij werken.
  • Vrijwilligerswerk, hoe je samen met ons het hof nog mooier kan maken.
  • Landgoed Gunterstein, het prachtige landgoed waar onze boerderij staat

Blaarkopkoeien

Op onze biologische boerderij houden wij Blaarkopkoeien een dubbeldoel koe die al sinds de 14 eeuw in Nederland te vinden is. De koe past perfect bij onze bedrijfsfilosofie, ze zijn lief, sober en sterk en lopen zodra het kan dag en nacht buiten in de wei. Blaarkoppen zorgen goed voor zichzelf en stoppen niet al hun energie in het produceren van melk. Dat is ook precies de reden dat ze bijna uitgestorven zijn, er zijn nog 1600 raszuiver op de wereld en wij proberen ze te behouden met nog een aantal andere eigenwijze boeren. Binnenkort gaan we van de melk van onze blaarkoppen zelf kaas en zuivel maken!

Rauwe Melk

Op onze boerderij verkopen wij pure rauwe biologische melk, vanuit de overheid wordt geadviseerd om rauwe melk te koken om eventuele vervelende bacteriën te voorkomen. Wij doen dit echter zelf niet. Met het koken van de melk dood je alle goede bacteriën die onze melk bevat en daarnaast haal je de structuur uit elkaar. Kom je melk halen, neem dan zelf glazen flessen mee. Zorg ervoor dat de flessen in de vaatwasser zijn geweest, of goed afgewassen en omgespoeld zijn in heet water. Bewaar de dop los van de fles. Het drinken van de rauwe melk is op eigen risico.

Kippenkar

De hennen op onze biologische boerderij wonen in een mobiele kippenkar, ze lopen de hele dag buiten in een stuk weiland waar voorheen de koeien hebben gelopen. Onder bescherming van 3 hanen scharrelen de dames lekker rond, verdelen de koeienmest en doen zich tegoed aan groenvoer en insecten. Dat gaat zo door totdat net voor zonsondergang het luik van de kippenkar weer sluit. Overdag wandelen de kippen regelmatig de kippenkar binnen voor water, wat biologisch voer en het leggen van een ei. ’s Avonds kunnen ze er lekker op stok. Om de paar dagen wordt de kippenkar verplaatst en krijgen de dames weer een nieuwe wei. De kakelverse eieren worden verkocht in onze hofwinkel.

Biodiversiteit

Een van de leukste en meest waardevolle dingen die je kan doen als je boert zoals wij dat doen, is zorgen voor zoveel mogelijk biodiversiteit. Met de zeldzame blaarkoppen, die zorgen voor ruige mest en beweiding en 15 km aan slootkantenbeheer waar allerlei insecten en kleine zoogdieren een thuis vinden. Net zoals in de groenten, kruiden en bloempluktuin van 1 hectare, omringt met 1, 5 km hagen en vol ruige hoekjes. De 100 kippen in mobiele kippenkar verspreiden de ruige mest over het land waar inmiddels door de lage mestgift, al zo’n 60 tot 80 soorten planten in het grasland staan. Wij zijn trots op wat wij in de afgelopen jaren al voor elkaar hebben gekregen en dat kan alleen nog maar meer worden, want diversiteit zorgt voor meer biodiversiteit. Wil je ons helpen om nog meer biodiversiteit te creëren, meld je dan aan als vrijwilliger.

Rondleidingen

Wil je een keer met de boer of boerin op pad om meer weten over de zelfoogsttuin, de boerderij en het landgoed? We geven regelmatig groepsrondleidingen. Kijk in onze agenda of vul het contactformulier en we nemen z.s.m. contact met je op voor een rondleiding op maat.

Vrijwilligerswerk

Om biologisch te boeren zoals wij dat doen is mankracht, kennis en vakmanschap nodig en geen grote machines, melkrobot en schaalvergroting. Wij werken dan ook veel samen met vrijwilligers, natuurorganisaties en verschillende werkgroepen. Zin om mee te helpen, kom meehelpen als vrijwilliger in ons klus of moestuin team.

Landgoed Gunterstein

Onze biologische boerderij is onderdeel van het landgoed Gunterstein. Wanneer je vanuit het dorp via het witte bruggetje de Vecht overgaat, zie je Ridderhofstad Gunterstein voor je liggen. Het heeft in de loop der eeuwen geleden onder oorlogen en verwoestingen maar is tot driemaal toe herbouwd. Het huidige huis stamt uit 1680 en is gebouwd voor de de 48-jarige, tweevoudige weduwe Magdalena Poulle. Waan jezelf in vervlogen tijden door een wandeling te maken door het landgoed waar ook onze blaarkoppen vaak zijn te vinden.