Natuurlijk vlees van onze blaarkoppen

Op onze boerderij houden we voornamelijk Blaarkoppen, de Blaarkop is een oud rundvee ras en een dubbeldoelkoe. Een dubbeldoel is geschikt om te houden voor melk én vlees van hoge kwaliteit. Het vlees is puur, eerlijk en natuurlijk en zonder antibiotica. De koeien zijn sterk, zachtaardig en passen goed bij het landgoed en onze natuurlijke en duurzame manier van boeren. Onze koeien lopen van het vroege voorjaar tot in het late najaar buiten en genieten daar van het gras en de frisse lucht.

Zuivel en kaas

De zuivelproducten zijn biologisch, heerlijk vers en puur, er wordt niets toegevoegd om de zuivel langer houdbaar te maken of om de smaak te veranderen; het blijft gewoon de pure smaak van zuivel! En dat proef je! De volle yoghurt heeft een heerlijke, milde en romige smaak. De kwark hangt op “ouderwetse” wijze uit te lekken in zakken. Ook verkopen wij verse volle melk rauwmelkse kaas gemaakt door oma Annelies, die herkenbaar is aan de eigen, zachte smaak.

Biologische groenten

In het seizoen verkopen wij op vrijdag & zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur vers geoogste, biologische groenten en kruiden uit eigen moestuin. Eet mee met de seizoenen, verse groenten rechtstreeks van het land, zo op je bord, waar geen pesticiden, kunstmest of vervoer aan te pas zijn gekomen. De tuinders ontvangen een eerlijke prijs voor hun werk en samen leveren wij een belangrijke bijdrage aan een toekomstbestendige voedselvoorziening. Het is ook mogelijk om een oogstdeel te nemen in de zelfoogsttuin en iedere week je eigen groenten te komen oogsten.

Brood

Biologisch brood van Menno is zoals brood bedoeld is: zuiver en puur van smaak. Hij bakt brood zoals de Fransen het doen, van ongecorrigeerd meel, veel water en gebakken op de stenen vloer van de oven. Je koopt het brood voorgebakken, zodat je het thuis in 12 - 15 minuten kunt afbakken.

Kippenkar

Onze kippen zijn echte geluksvogels, de hele dag kunnen ze scharrelen in het weiland waar een paar dagen daarvoor de koeien hebben gelopen. De kippen verspreiden de koemest en doen zich tegoed aan insecten, gras en voer, als het schemerig wordt gaan ze op stok in de kippenkar. Daar krijg je heerlijke verse eieren van!

Honing

In de bloemenpluktuin staan ieder jaar bijenkasten, Om (wilde) bijen en vlinders te helpen gebruiken wij voor de pluktuin veel inheemse wilde plantenzaden. Zo kunnen de bijen goed hun werk doen en genieten wij van de heerlijke honing! Lekker in yoghurt of op brood en goed tegen allergieën. Als de honing kristalliseert, zet de pot dan in handwarm water.

Rauwe melk

Op onze boerderij verkopen wij pure rauwe biologische melk, vanuit de overheid wordt geadviseerd om rauwe melk te koken om eventuele vervelende bacteriën te voorkomen. Wij doen dit echter zelf niet. Met het koken van de melk dood je alle goede bacteriën die onze melk bevat en daarnaast haal je de structuur uit elkaar. Kom je melk halen, neem dan zelf flessen of een emmertje mee. Zorg ervoor dat de flessen in de vaatwasser zijn geweest, of goed afgewassen en omgespoeld zijn in heet water. Bewaar de dop los van de fles. Het drinken van de rauwe melk is op eigen risico.

Bloemen uit de pluktuin

In onze pluktuin kun je de mooiste ecologische bloemen vinden, het is een heerlijke plek om even rond te struinen en je eigen boeket samen te stellen. In onze bloemenpluktuin gebruiken wij veel inheemse wilde plantenzaden. Al onze bloemen zijn biologisch en veel van de soorten zijn niet alleen mooi op de vaas maar ook erg waardevol voor bijen en vlinders.  Zo dragen wij bij aan een goede leefomgeving voor allerlei bestuivende insecten en andere dieren.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Hof van Gunterstein, de boerderij, de oogsttuin, nieuws en recepten, schrijf je in voor de nieuwsbrief.